Tudtad?
A mai általános iskola 3 gyermeke közül 2 nő fel olyan munka elvégzésére, amely ma még nem létezik.   

Csak azok  lesznek sikeresek, akik pótolhatatlan képességeket alakítanak ki, és képesek lesznek  
az"out of the box" gondolkodásra. Próbáld ki magad! Játékos out of the box feladvánnyal
  • Azok a gyermekek, akik elsajátították a komplex problémamegoldás művészetét, soha nem lesznek helyettesíthetők intelligens gépekkel.
  • Ez az oka annak, hogy manapság rendkívül sürgősen meg kell tanítani a XXI. századi képességeket a gyermekeknek.

Milyen lesz a jövő mire ezek a gyerekek dolgozni fognak?

Egy ma ötéves gyermek a 2030-as években lép be a munkaerő piacra és a 2070-es évekig folytatja munkáját.

A következő néhány évtizedben a munkaerőpiac valószínűleg drámai változásokon megy keresztül. A gyors ütemben zajló technológiai innováció révén a ma végzett munkánk nagy része a létezésükből automatizálható lenne.  

Csak azok a személyek fognak alkalmazkodni és dinamikus fejlődni, akik jól fejlesztették a XXI. századi képességeket, ezek a 4C értékei:

  • Collaboration (együttműködés)
  • Creativity (kreativitás)
  • Communication (kommunikáció)
  • Critical thinking (kritikus, stratégiai gondolkodás)

Számos olyan munkahely, amely ma értékes, valószínűleg automatizálódik a nem túl távoli jövőben, és csak az automatizálással pótolhatatlan készségekkel rendelkező emberek fognak boldogulni.

A jövő gyerekeinek is találékonyabbnak és határozottabbnak kell lenniük, mint valaha. Thomas Frey, a jövőkutató és a DaVinci Institute, egy coloradói székhelyű tanácsadó cég alapítója szerint a munka szinte bizonyosan inkább szabadúszó és vállalkozói alapú lesz, és az embereknek kettő vagy három munkahelyük lesz egy helyett. 

Ez azonban azt jelenti, hogy a gyerekeknek tudniuk kell, hogyan vezessék saját vállalkozásukat, és hogyan értékeljék a kockázatot és a hasznot.

Hogyan biztosíthatja a szülő, hogy gyermekei rugalmasak, kreatívak és együttműködőek legyenek? Az oktatást otthon és korán el kell kezdeni.

Az is fontos, hogy megváltoztassuk azt a módot, ahogyan a gyerekeinkkel beszélünk .Ahelyett, hogy azt kérdeznéd, mi szeretnél lenni, derítsd ki, milyen problémákat szeretnének megoldani. Meg kellene kérdeznünk: »Van valami, amit úgy gondolsz, hogy hozzáadhatsz a világhoz? Van valami, ami igazán izgat?'”

A szülőknek azonban minden eddiginél jobban át kell gondolniuk, hogyan tanítják gyermekeiket, és hogy az iskolák felkészítik-e a gyerekeket a jövőre. Az általános iskola és a gimnázium nem sokat változott az ipari forradalom óta, amikor a gyerekek többsége a futószalagon dolgozott.  Elképesztő, hogy ez nem változott.

(Thomas Frey, DaVinci Institute)

Milyen képességekre lesz szükség?

A mai fiataloknak olyan kompetenciákkal kell kitűnniük, amelyek kevésbé voltak fontosak a korábbi generációk számára. a magas intelligencia, az érzelmi intelligencia és pozitív személyiség nem volt mindig szükséges a jó megélhetéshez.

Milyen segítséget nyújthatnak a XXI. századi készségek a gyermekek számára a jövőben?

Ahhoz, hogy a jövőben a gyermeked kiemelkedjen, a XXI. századi képességekkel kell tanítani, hogy képesek legyenek komplex problémamegoldásra.

A komplex problémamegoldás nem más, mint az 1.C együttműködés , a 2. C kreativitás  a 3. C kommunikációs készség és a 4. C  kritikus gondolkodás, felhasználásának képessége a probléma legoptimálisabb megoldásának megtalálására.

Azok a gyermekek, akik elsajátították a komplex problémamegoldás művészetét, soha nem lesznek helyettesíthetők intelligens gépekkel.

Ez az oka annak, hogy manapság rendkívül sürgősen meg kell tanítani a XXI. századi képességeket a gyermekeknek.